Rada Nadzorcza Inter Cars S.A., zgodnie z zasadami ładu korporacyjnego przyjętymi przez spółkę, dokonała oceny sytuacji spółki za rok 2011. Opinię wystawiono na podstawie sprawozdania Zarządu, sprawozdania finansowego za ubiegły rok oraz informacji, jakie Rada uzyskała.

Z osiągnięć, które udało się zrealizować w roku 2011, a które zasługuje na szczególne wyróżnienie, to dynamiczny rozwój podstawowej działalności grupy kapitałowej. Oferowany przez Inter Cars asortyment części samochodowych jest najszerszy na rynku Europy Wschodniej. Do obecnie istniejących 147 filii w kraju oraz 102 za granicą, dołączają kolejne. Rozbudowa sieci sprzedaży oraz stałe poszerzanie oferty również umacniają pozycję spółki na rynku. Sytuacja ekonomiczna została oceniona pozytywnie, dzięki zachowaniu płynności finansowej i zdolności regulowania zobowiązań.

W bilansie podsumowującym poprzedni rok po stronie aktywów i pasywów wykazał sumę 1.498.178 tys. Złotych. Zestawienie zysków i strat za okres od 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2011 r. wykazał zysk netto w wysokości 104.339 tys. złotych. Kapitał własny zwiększył się o kwotę 105.439 tys. złotych, a rachunek przepływów pieniężnych również wykazał zwiększenie stanu środków pieniężnych netto w okresie od 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2011 r. o kwotę 4.202 tys. złotych.

Rada Nadzorcza oceniła, że Zarząd spółki skutecznie realizuje strategiczne założenia Grupy Kapitałowej. Dynamiczny wzrost sieci sprzedaży przełożył się wprost na zwiększenie przychodów ze sprzedaży. Coraz większa rozpoznawalność marki „Inter Cars” pozwoliła pozyskać nowych klientów oraz na rozwój działalności operacyjnej. Oprócz poszerzenia oferty towarowej, wprowadzono także nowe formy wspierające sprzedaż.

Właśnie te czynniki wpłynęły na zarekomendowanie Walnemu Zgromadzeniu Akcjonariuszy udzielenia absolutorium Zarządowi Spółki Inter Cars S.A. za wykonanie czynności w roku 2011.